GÖZ İĞNELERİ
2015
Göz, damla ile uyuşturulup antiseptik solüsyon ile temizlendikten sonra göz beyazından insülin iğnesinden daha ince iğneler ile ilaç enjeksiyonu.
Oldukça yaygın olarak uygulandığından, çevrenizde sık sık göz iğnesi olanları mutlaka duymuş olmalısınız. Göz damlaları, göz yüzeyinin ve ön kısmının çoğu hastalığında etkili olmasına rağmen, gözün arka kısmına ulaşamadığından, ancak iğne yoluyla tedavi şansımız bulunuyor.
35 yıl önce, göz beyazından ortadaki vitreus boşluğuna kortizon enjeksiyonları ile başlayan bu tedaviler gittikçe gelişti. Son on yıl içinde yeni bulunan ilaçlarla, kortizonların katarakt ve glokom gibi yan etkileri azalırken, başarı şansı da oldukça arttı. Yaşa bağlı ve miyopiye bağlı sarı nokta hastalığında, şeker hastalığında, retina damar tıkanıklıklarında; hatta prematüre retinopatisinde yeni damar oluşumlarını, sızıntıları ve ödemi azaltan, engelleyen bu iğneler görme kaybını yavaşlatabildiği ya da durdurabildiği gibi erken başvuranlarda bir miktar görme artışı da sağlayabiliyor. Yine de yaşam süresi uzadıkça bu tür hastalıkların görülme sıklığı gibi tedavi ihtiyacı da artıyor. Geç kaldığı için görme hücreleri tamamen harap olanlarda ise tedavi şansı bulunmuyor. Bu nedenle doktorunuz göz iğnesi öneriyorsa üzülmeyin, hala tedavi şansınız var demektir.
Sık Sık Tekrarlamak Gerekiyor
Eskiden kaderine terk edilerek kör olan milyonlarca insan için mucize olan bu iğnelerin etkileri, ne yazık ki birkaç ayı geçemediği için sık sık tekrarlanmaları gerekiyor. Fiyatları da oldukça yüksek olduğundan bir kişinin sadece yıllık ilaç gideri, 25.000 $ gibi yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Bu da yeni arayışları beraberinde getiriyor. Her yeni çıkan ilacın daha ucuz, daha güçlü ve uzun süreli etkisi olması istense de şu ana kadar çıkanlar yoğun bilgi, emek ve teknoloji ürünü olduğu için fiyatları ucuzlamadığı gibi hiçbirinin etkisi de 3-4 ayı geçemedi. Ancak aylarca, yıllarca yapılan iğneler sonrası, özellikle esas hastalığına dikkat eden, beslenmesini ve yaşam tarzını olumlu yönde şekillendirenlerde zamanla enjeksiyon ihtiyacı azalabiliyor.
Göz, damla ile uyuşturulup antiseptik solüsyon ile temizlendikten sonra göz beyazından insülin iğnesinden daha ince iğneler ile uygulandığından hafif bir batma ve yanma dışında bir şey hissedilmiyor. Eve gidene kadar göz bandajı yeterli oluyor. İğne sonrası, özellikle ilk 24 saatteki şiddetli ağrı, ışık çakmaları, görmede perdelenme, görme kaybı, aşırı sulanma ve ışığa bakamama acil kontrol gerektiriyor. Her hastada hastalığın cinsi ve şiddeti değişebildiğinden takip ve tedavi eden hekimin önerilerine harfiyen uymak büyük önem arz ediyor.